Lato w pełni. Przybywa słoików z konfiturami, galaretkami, kompotami, słojów z ogórkami kiszonymi, butelek z kolorowymi sokami… Najwyższy czas rozejrzeć się za miejscem do ich przechowywania. Najlepsza byłaby spiżarnia.

Domowa spiżarnia tuż przy kuchni to najwygodniejsze rozwiązanie. Regały z litej sosny lub świerku będą odpowiednie do niewielkiego pomieszczenia, wnęki czy aneksu. Kosztują tylko 36 zł. Niewykończone drewno trzeba zaolejować lub zawoskować dla większej trwałości i by łatwiej było je odkurzać i czyścić. Przydadzą się też praktyczne druciane kosze  Na półce można zawiesić jeden lub kilka koszy jeden pod drugim. Na przetwory niezastąpiona jest seria słoików i butelek.

Domowa spiżarnia tuż przy kuchni to najwygodniejsze rozwiązanie. Regały z litej sosny lub świerku będą odpowiednie do niewielkiego pomieszczenia, wnęki czy aneksu. Kosztują tylko 36 zł. Niewykończone drewno trzeba zaolejować lub zawoskować dla większej trwałości i by łatwiej było je odkurzać i czyścić. Przydadzą się też praktyczne druciane kosze. Na półce można zawiesić jeden lub kilka koszy jeden pod drugim. Na przetwory niezastąpiona jest seria słoików i butelek.

Spiżarnia musi być praktyczna. Wybierz odpowiednie miejsce, regały i pojemniki do przechowywania. Zadbaj też o to, by w pomieszczeniu łatwo było utrzymać porządek i czystość.

1. Spiżarnia zlokalizowana w sąsiedztwie kuchni to ideał. W domu jednorodzinnym najlepiej w przejściu między garażem a kuchnią. Wtedy nie tylko wszystkie zapasy znajdą się w zasięgu ręki, ale i nie trzeba będzie daleko nosić ciężkich siatek z samochodu. To ważne, szczególnie gdy macie w zwyczaju robić raz na jakiś czas duże zakupy. Spiżarnię można też urządzić przy wejściu do domu w piwnicy lub garażu. Pomieszczenie musi być chłodne, suche i dobrze wentylowane. Pożądana temperatura w domowej spiżarni to 10-15°C. Najłatwiej o takie miejsce od północnej strony domu. Dobrze też, żeby w pomieszczeniu było okno. Na podłodze praktyczne będą łatwe do mycia materiały: płytki ceramiczne, kamienne, beton, żywica epoksydowa, wykładzina elastyczna. Przyda się też dobre ogólne oświetlenie.

Proste, otwarte półki i starannie uporządkowane zapasy. Już od wejścia widać, gdzie są przetwory, a gdzie pojemniki z sypkimi produktami spożywczymi. Regały, lita sosna. Na dolnych półkach – pojemniki (poj. 60 l); nie tylko do segregacji odpadów. Taboret ze schodkiem przyda się, by sięgnąć po sok, który stoi na najwyższej półce.

2. Regały i półki przeznaczone do spiżarni i pomieszczeń gospodarczych są najczęściej drewniane (zwykle wymagają impregnacji) lub metalowe. Wygodnie, jeśli mają regulowaną wysokość półek. Najlepsze są systemy modułowe, bo pozwalają dobrze wykorzystać całe ściany. Optymalna głębokość regałów to 30-45 cm. Zwróćcie też uwagę na dopuszczalne obciążenie półek. Słoje przetworów, zgrzewki cukru czy wody mineralnej swoje ważą. Jeżeli spiżarnia jest duża, warto umieścić w niej zamrażarkę, by mrozić sezonowe owoce i warzywa. Wtedy też w kuchni można mieć jedynie chłodziarkę, ale za to pojemniejszą.

3. Na ciężkie zgrzewki wody, kartony soków i mleka, a także na pojemniki do sortowania odpadów rezerwujcie najniższe półki. Wyżej ustawcie blachy i formy do pieczenia, rzadko używaną zastawę, drobne sprzęty AGD, np. robot kuchenny, sokowirówkę czy maszynkę do mięsa (często używany toster czy ręczny mikser powinny zostać w kuchni). Obok ustawiamy artykuły sypkie, a na poziomie 80-100 cm – owoce i warzywa w przewiewnych koszach i otwartych pojemnikach. Nie trzeba będzie się schylać, ani sięgać wysoko. Najwyżej ustawcie przetwory. Wszystko zgodnie z zasadą, że do zmagazynowanych rzeczy i produktów musi być łatwy dostęp. W przeciwnym razie, prędzej czy później, wkradnie się bałagan.