Piekarniki do zabudowy Amica to urządzenia polskiego producenta AGD, oferowane w klasie energetycznej A/A+. Dostępne są modele o pojemności 65-77 litrów. Standardowo wyposażone w prowadnice teleskopowe, programator elektroniczny i system chłodzenia. Większość modeli ma 10-11 funkcji grzania z termoobiegiem. Ceny zaczynają się od 1000 zł za modele podstawowe. Topowe wersje z wyświetlaczem dotykowym, czyszczeniem pyrolitycznym i funkcją WiFi kosztują do 3000 zł. Gwarancja producenta wynosi 24 miesiące.
Piekarniki do zabudowy marki Amica to synonim nowoczesnej technologii i zaawansowanych rozwiązań w kuchennej przestrzeni. Producent systematycznie wprowadza innowacyjne funkcje, które sprawiają, że przygotowanie potraw staje się prostsze i bardziej intuicyjne. System równomiernego rozprowadzania ciepła gwarantuje perfekcyjne wypieki za każdym razem.
Nowe modele wyposażone są w dotykowe panele sterowania i czytelne wyświetlacze LCD, które mocno ułatwiają obsługę urządzenia. Technologia Smart Chef automatycznie dobiera parametry przyrządzania potraw – od temperatury po czas pieczenia. Zastosowanie termoobiegu multifunkcyjnego pozwala na jednoczesne przygotowanie kilku dań bez przenikania zapachów.
Zaawansowane funkcje i systemy bezpieczeństwa
Można spojrzeć na innowacyjne rozwiązania w zakresie czyszczenia – system parowy AquaClean oraz powłoka EasyClean usprawniają konserwację piekarnika. „Programy automatycznego czyszczenia katalitycznego to game-changer w codziennym używaniu”. Modele z serii X-type dają nawet 12 funkcji grzania, w tym specjalistyczne programy do pizzy czy wypieków cukierniczych. Jak osiągnąć świetne wypieki przy minimalnym nakładzie pracy?
Odpowiedzią jest funkcja OpenUp! – automatyczne otwieranie drzwi za pomocą lekkiego dotknięcia.
- System chłodzenia obudowy i potrójnie szklone drzwi
- Wielofunkcyjny programator elektroniczny z 23 programami
- Energooszczędność klasy A+ (zużycie energii poniżej 0,89 kWh)
Techniczne aspekty i parametry użytkowe
Piekarniki Amica wyróżniają się pojemnością komory (od 65 do 77 litrów) oraz możliwością regulacji temperatury w zakresie 30-280°C. Zastosowanie wielowarstwowego szkła termorefleksyjnego w drzwiach efektywnie izoluje wnętrze piekarnika. System soft-close daje nam ciche i delikatne zamykanie drzwi (co jest ważne w przypadku zabudowy kuchennej). Funkcja szybkiego nagrzewania pozwala osiągnąć żądaną temperaturę w czasie krótszym nawet o 30%. „Teleskopowe prowadnice z pełnym wysuwem to standard w modelach premium” – mocno zwiększają bezpieczeństwo użytkowania. Co wyróżnia modele z najwyższej półki cenowej? Z pewnością obecność zaawansowanego systemu ParaCook, który łączy funkcje piekarnika parowego i konwencjonalnego.

Piekarniki do zabudowy Amica – sprawdź możliwości nowoczesnej kuchni
Piekarniki do zabudowy marki Amica dają pojemność od 62 do 77 litrów, dostępne są w klasach energetycznych A i A+. Standardowo wyposażone są w termoobieg 3D, który daje nam równomierne rozprowadzanie ciepła. Większość modeli ma teleskopowe prowadnice ułatwiające wysuwanie blach oraz system bezpiecznego chłodzenia drzwi. Do wyboru mamy sterowanie mechaniczne lub elektroniczne z wyświetlaczem LED. Producent oferuje modele z funkcją szybkiego nagrzewania, czyszczeniem katalitycznym lub pirolitycznym. Drzwi z potrójną lub poczwórną szybą utrzymują niską temperaturę na zewnątrz piekarnika. Standardem jest też oświetlenie halogenowe wnętrza i programator elektroniczny z timerem. Piekarniki Amica mogą pochwalić się specjalnymi programami do pizzy i wypieków. Zależy to od modelu, dostępnych jest od 8 do 15 funkcji grzania. Można spojrzeć na innowacyjne rozwiązania jak soft close – system cichego domykania drzwi czy funkcję rozmrażania. Powierzchnie ze stali nierdzewnej pokryte są powłoką zapobiegającą pozostawianiu odcisków palców.
Kompaktowe cuda kuchenne – piekarniki dla sprytnych mieszczuchów
Aktualnie elektryczne piekarniki kompaktowe dają wyjątkowe możliwości dla osób mieszkających w niewielkich przestrzeniach. Z pomocą zoptymalizowanym wymiarom, zazwyczaj nieprzekraczającym 45 cm wysokości, stanowią świetne rozwiązanie dla małych kuchni.
- Wielofunkcyjne tryby pieczenia
- Szybkie nagrzewanie
- Energooszczędność klasy A+
- Łatwe czyszczenie
- Smart funkcje i sterowanie
- Kompaktowe wymiary
Nowoczesne modele wyposażone są w innowacyjne technologie, takie jak termoobieg czy funkcja grilla, co pozwala na przygotowanie różnorodnych potraw mimo niewielkich rozmiarów urządzenia. Czyszczenie parowe i katalityczne panele ścienne mocno ułatwiają utrzymanie piekarnika w czystości.
Inteligentne rozwiązania w kompaktowych piekarnikach
Zaawansowane systemy sterowania z wyświetlaczami dotykowymi umożliwiają precyzyjne programowanie czasu i temperatury pieczenia. Producenci dają także modele z funkcją Wi-Fi, pozwalającą na zdalne sterowanie piekarnikiem przez aplikację mobilną. Innowacyjne rozwiązania w zakresie izolacji termicznej sprawiają, że urządzenia te są bezpieczne w eksploatacji i nie nagrzewają otaczających mebli.
Energia pod kontrolą – piecyk Eco w Twojej kuchni
Regulacja temperatury w piekarniku z systemem eco opiera się na synchronizacji kilku innowacyjnych technologii, które współpracują ze sobą, by zoptymalizować zużycie energii. System eco automatycznie dobiera lepsze parametry grzania, wykorzystując zaawansowane czujniki temperatury rozmieszczone w różnych częściach komory. Za pomocą tego ciepło jest rozprowadzane równomiernie, a straty energii są minimalizowane.
Możemy wyróżnić dwa główne tryby pracy: standardowy i ekonomiczny, przy czym ten drugi wykorzystuje resztkowe ciepło do dokończenia procesu pieczenia. Inteligentny sterownik analizuje temperaturę wewnątrz potrawy i odpowiednio dostosowuje moc grzania.
Zwróćmy uwagę, że system eco w piekarniku oszczędza energię, pozwala na precyzyjne kontrolowanie procesu pieczenia. Użytkownik może w każdej chwili sprawdzić aktualne parametry na wyświetlaczu LED i ręcznie skorygować ustawienia, jeśli zajdzie taka potrzeba. Technologia ta jest szczególnie przydatna przy pieczeniu delikatnych wypieków, gdzie temperatura musi być świetnie dobrana.