Indywidualna aranżacja mieszkania pozwala stworzyć niepowtarzalne wnętrze, w którym będziemy czuć się rzeczywiście jak u siebie. Z chęcią będziemy w nim przebywać i do niego wracać po ciężkim dniu, by naładować akumulatory. Takie rozwiązanie pociąga za sobą konieczność wyboru wykonawcy.
Najważniejszy jest blat
Eksperci zalecają, by to zadanie powierzyć fachowcom. Jeśli nie mamy zaufanego wykonawcy, zdajmy się na znajomych. Popytajmy, komu oni zlecali wykonanie mebli, kogo polecają, a kogo odradzają. Z pewnością wśród tych pierwszych znajdzie się firma, która słynie z produkcji mebli kuchennych wysokiej jakości.
Wybierając meble do kuchni, musimy zdecydować, z jakiego materiału zostaną one wykonane. Ten wybór ma największe znaczenie w przypadku blatów. To one są najbardziej eksploatowanymi elementami mebli kuchennych. Mają styczność z różnymi substancjami, wysokimi temperaturami. Do tego poddawane są różnym obciążeniem mechanicznym (siekanie, krojenie, ubijanie).
Jaki jest idealny blat? Cechuje go przede wszystkim solidność oraz odporność na zarysowania, zabrudzenia, wysoką temperaturę, uszkodzenia i odkształcenia spowodowane działaniem wilgoci).
Po pierwsze, blat powinien być łatwy w czyszczeniu. Niedopuszczalna jest sytuacja, w której mebel zdradza oznaki tego, co na nim robiliśmy: czym oblaliśmy, czym czyściliśmy.
Po drugie, meble powinny wytrzymywać działanie wysokich temperatur. Pewnie nie raz zdarzy się, że postawimy na szafce blachę wyjętą wprost z piekarnika albo rozlejemy wrzątek, zalewając herbatę. Zapewne wiele razy zdarzy się, że upuścimy na nią garnek, tłuczek i inny sprzęt kuchenny. Takie zdarzenia nie mogą powodować widocznych uszkodzeń.
Kupując meble kuchenne pod wymiar, możemy wybierać między różnymi materiałami. Blaty produkowane są z laminatu, kompozytu, kamienia naturalnego, kamienia syntetycznego (konglomeratu), drewna, ceramiki, stali bądź szkła. Każdy surowiec ma inne właściwości i sprawdza się w innych okolicznościach.
Płyty laminowane to inaczej płyty wiórowe pokryte warstwą PVC. Są tanie, dość odporne i łatwo utrzymać je w czystości. Mogą jednak pęcznieć od wody czy unoszącej się dość często w kuchni pary.
Z tego względu lepiej zdecydować się na kompozyt. Tym mianem określa się płytę MDF, pokrytą mieszanką mineralną. Za spoiwo służy akryl. Kompozyt poradzi sobie w każdych warunkach, ale jest drogi.
Tańszym rozwiązaniem są blaty drewniane. Wykonuje się je głównie z drewna liściastego, które jest następnie klejone i impregnowane. Blaty tego typu wyróżniają się naturalnością, trwałością i odpornością na większość czynników. Mogą jednak być podatne na uszkodzenia mechaniczne.
Dość wytrzymałe są też blaty z płyty wiórowej pokrytej płytkami. Takie meble sprawdzają się w kuchniach rustykalnych. Największą wadą jest czyszczenie zagłębień fugowych między płytkami.
Elegancja, odporność na zarysowania, wysokie temperatury i chemikalia – to największe zalety blatów kamiennych. Mogą jednak ulec niszczącemu oddziaływaniu wody, dlatego wymagają dodatkowej impregnacji. Poza tym są drogie.
To samo tyczy się blatów szklanych. Materiał ten prezentuje się bardzo efektownie i – wbrew pozorom – odznacza się odpornością (szkło jest hartowane lub klejone). Trzeba jednak dokładnie go czyścić. W przeciwnym razie smugi będą rzucać się w oczy.